Μεγάλες Προσφορές στα Αντηλιακά μας ΕΔΩ

 

 

Ο δείκτης προστασίας (SPF) μεταφράζεται στο για πόσο επιπλέον χρόνο θα μπορούσε να προστατεύσει από το ερύθημα (το κοκκίνισμα δηλαδή του δέρματος) ένα αντηλιακό κάποιο άτομο που χωρίς αυτό θα κοκκίνιζε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μπερδεμένο; Οντως είναι.

 

Γι' αυτό δείτε τα εξής παραδείγματα:

 

•Αν ένα άτομο εμφάνιζε ερύθημα με βάση τον τύπο του δέρματός του σε 20 λεπτά, ένα αντηλιακό με δείκτη 2 θα το προστάτευε από το ερύθημα για (2Χ20) 40 λεπτά.

•Αν το ίδιο άτομο εφήρμοζε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10 θα προστατευόταν από το ερύθημα για (20Χ10) 200 λεπτά (λίγο λιγότερο από 3,5 ώρες).

•Αν επέλεγε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 θα προστατευόταν επί (20Χ20) 400 λεπτά (περίπου 6,5 ώρες).

 

Τα περισσότερα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι «ευρέος φάσματος», προστατεύουν δηλαδή από την ακτινοβολία UVB και από τη UVA. Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσουμε καθώς φέρουν την ένδειξη του SPF (δείκτης προστασίας από τη UVB) αλλά και την ένδειξη UVA.

 

SOS:

Αυτά τα λεπτά προστασίας είναι σχετικά, αν όχι πλασματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και αυτό για δύο λόγους: κατ' αρχάς είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει ο καθένας μας πόσος ακριβώς χρόνος χρειάζεται για να προκληθεί ερύθημα στο δέρμα του από τον ήλιο. Συνήθως μάλιστα το κοκκίνισμα αρχίζει να εμφανίζεται ώρες μετά την έκθεση στην ακτινοβολία, όπως όλοι έχουμε νιώσει στο… πετσί μας. Υπάρχουν βέβαια ειδικές δοκιμασίες (φωτο-τέστ) που διεξάγονται από τους γιατρούς, ωστόσο αυτά δεν ενδείκνυνται για όλον τον πληθυσμό και αφορούν πολύ προβληματικές περιπτώσεις. Κατά δεύτερον οι περισσότεροι δεν εφαρμόζουν σωστά το αντηλιακό (ούτε σε ποσότητα ούτε σε ό,τι αφορά την τακτική ανανέωσή του) με αποτέλεσμα να μειώνουν ουσιαστικώς τον δείκτη προστασίας του. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι κανένα αντηλιακό δεν προστατεύει 100% από την υπεριώδη ακτινοβολία - ακόμη και τα αντηλιακά με δείκτη 30 δεν αφήνουν το 97% της ηλιακής ακτινοβολίας να περάσει στο δέρμα ενώ εκείνα με δείκτη 50 δεν αφήνουν το 98%-99% να περάσει. Ετσι οι ειδικοί προτείνουν ως μέσο αντιρρόπησης τη χρήση από όλους αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας (30 και άνω).

 

«ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ»

Η ηλιοθεραπεία εθιστική σαν το κάπνισμα; Εθισμό στην... ηλιοθεραπεία ανακάλυψαν πρόσφατα ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όπως ανέφεραν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cell». Οι επιστήμονες είδαν μετά από πειράματά τους σε ποντίκια ότι η έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε παραγωγή ενδορφινών (ενδογενών οπιοειδών) στο δέρμα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ξύρισαν τη ράχη ποντικών οι οποίοι εκτέθηκαν στο αντίστοιχο μισής ώρας δυνατού μεσημεριανού ήλιου της Φλόριδας κάθε ημέρα επί έξι εβδομάδες. Οπως φάνηκε, η υπεριώδης ακτινοβολία στην οποία εκτέθηκαν τα ζώα οδήγησε στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης στο δέρμα η οποία ονομάζεται προοπιομελανοκορτίνη. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη διασπάται στη χρωστική μελανίνη, η οποία μας χαρίζει το μαύρισμα, ωστόσο η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι παράγονται και ενδορφίνες στο δέρμα. Οι ενδορφίνες δρουν στα ίδια συστήματα στο σώμα με άλλα οπιοειδή όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Οταν στα ποντίκια δόθηκαν φάρμακα που μπλοκάρουν τη δράση των οπιοειδών και τα οποία χορηγούνται σε κλινικές απεξάρτησης, φάνηκε ότι εκείνα παρουσίασαν συμπτώματα στέρησης όπως οι τρόμοι. Στη συνέχεια τα ποντίκια άρχισαν να αποφεύγουν τα σημεία όπου χορηγούνταν τα φάρμακα, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί κύριο σημάδι εθιστικής συμπεριφοράς. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από τα πειράματα δεν προέκυψε ότι τα ζώα αποζητούσαν με κάθε ευκαιρία την υπεριώδη ακτινοβολία όπως αποζητούν τα εθισμένα άτομα τα ναρκωτικά. Οπως ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Φίσερ, ένας εκ των ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στο BBC, «μπορούμε να πούμε με βάση τα ευρήματα ότι το μονοπάτι του εθισμού στην ηλιακή ακτινοβολία υπάρχει πιθανότατα στον καθένα μας. Μπορεί κάποιος άνθρωπος να πιστεύει ότι απλώς βγαίνει έξω μια ωραία βόλτα και τελικώς να εθιστεί στην υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να εκθέσει τον εαυτό του αλλά και τα παιδιά του σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ισως να μοιάζει με κακόγουστο αστείο, όμως πιστεύουμε ότι αυτό το μονοπάτι του εθισμού πιθανότατα συνδέεται με κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα που αφορά τη σύνθεση της βιταμίνης D». Αλλοι επιστήμονες ωστόσο παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στα ευρήματα αυτά, υπογραμμίζοντας ότι αν ήταν τόσο εύκολος ο εθισμός στον ήλιο, τότε θα βλέπαμε παντού γύρω μας ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους ή την οικογένειά τους σε καθημερινή βάση μόνο και μόνο για να... λιαστούν, κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει συχνά.

 

πηγή: www.tovima.gr